Lectură plăcută

spotify

CONFIRMAT: De anul viitor, Spotify nu mai plateste artistii mici (din 2024)

Luna trecută, Music Business Worldwide a anunțat că Spotify va aduce schimbări majore modelului său de royalty-uri în primul trimestru al anului 2024. Cea mai controversată dintre aceste schimbări este noua prag minim anual de redări necesare înainte ca o piesă să înceapă să genereze drepturi de autor pe serviciu.

În momentul raportului nostru, nu puteam confirma un număr precis pentru acest prag minim. Acum putem: este de 1.000 de redări.

Vestea a fost sugerată inițial printr-o postare de blog de către președintele platformei de distribuție Stem, Kristin Graziani, publicată joi (2 noiembrie).

MBW a confirmat ulterior cu surse apropiate de discuțiile dintre Spotify și deținătorii de drepturi muzicale că 1.000 de redări vor fi într-adevăr volumul minim de redări anuale necesare pentru ca fiecare piesă de pe serviciu să înceapă să genereze royalty-uri de la Q1 2024.

Am reconfirmat și linia de fundal a Spotify în acest sens pentru casele de discuri și distribuitori în acest moment: că mișcarea este „proiectată să [demonetizeze] un grup de piese care astăzi, în medie, câștigă mai puțin de cinci cenți pe lună”.

Cinci cenți în royalty-uri pentru muzica înregistrată pe Spotify în SUA astăzi pot fi generați de aproximativ 200 de redări.

După cum am raportat luna trecută, Spotify crede că această mișcare va demonetiza o porțiune de piese care anterior absorbeau 0,5% din ‘Streamshare’-ul serviciului (adică bazat pe ‘pro-rata’) din fondul de royalty-uri.

Spotify a comunicat jucătorilor din industrie că se așteaptă ca noul prag minim anual de 1.000 de redări să realoce zeci de milioane de dolari pe an de la acei 0,5% la ceilalți 99,5% din fondul de royalty-uri.

În 2024, Spotify se așteaptă ca aceasta să mute 40 de milioane de dolari care ar fi fost plătiți anterior pieselor cu mai puțin de 1.000 de redări către acelea cu mai mult de 1.000 de redări.

Un sursă apropiată de discuțiile dintre Spotify și deținătorii de drepturi muzicale ne-a spus: „Aceasta vizează acele plăți de royalty-uri a căror valoare este distrusă prin transformarea în plăți fracționale – cenți sau nicheluri.

„Adesea, aceste micro-plăți nici măcar nu ajung la ființe umane; agregatoarele necesită frecvent un nivel minim de [royalty-uri de streaming plătite] înainte de a permite artiștilor independenți să retragă banii.

„Vorbim despre piese [ale căror royalty-uri] nu ating acele niveluri minime, lăsând plățile de royalty-uri Spotify să stea inerte în conturi bancare.”

MBW în sine a dat din cap spre noul prag de 1.000 de redări al Spotify într-un comentariu postat joi intitulat: Vorbind despre „gunoi”: Cum poate Spotify și compania să sorteze resturile industriei muzicale de comorile ascunse?

În acel articol MBW Reacts, face referire la comentariile făcute de Denis Ladegaillerie, CEO al Believe – părinte al TuneCore – făcute într-un recent interviu de podcast cu Music Business Worldwide.

Ladegaillerie a exprimat în mod specific dezacordul cu ideea unei limite inferioare de monetizare de 1.000 de redări pe serviciile de streaming muzical.

El a spus: „De ce nu ai plăti unui astfel de artist [pentru a obține mai puțin de 1.000 de redări]? Nu are sens.

„Ce semnal trimiteți ca industrie muzicală artiștilor aspiranți dacă mergeți în acea direcție?”

Articolul MBW Reacts a citat exemplul lui Iñigo Quintero distribuit de Believe, care a ajuns recent pe primul loc în topul global de streaming Spotify cu hitul său Si No Estás.

Am scris: Dacă Quintero ar fi fost descurajat monetar printr-un sistem stil Spotify în timpul [carierei sale timpurii], ar fi fost suficient de descurajat pentru a renunța?

Dacă vorbim doar despre un prag minim de plată de până la 1.000 de redări pe an? Probabil că nu.

Dar dacă acest prag [se mută] în viitor, la, să zicem, 10.000 de redări – sau 20.000 de redări? Cine știe.

Povești ca aceasta subliniază importanța ca platformele de streaming muzical de vârf ale industriei – în special Spotify – să găsească echilibrul corect între pedepsirea [așa-numitului] „gunoi” lăsând în același timp lăstarii verzi timpurii ai „artiștilor profesioniști” de mâine neatinsți.


sursa: https://www.musicbusinessworldwide.com/confirmed-next-year-tracks-on-spotify-1000-plays/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *